Članci

KOMUNISTIČKE PRIČE. pripovijetke

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA,

ISTARSKI OGRANAK

PULA, 2013.

 

AFRODITIN OSMIJEH

afroditin osmijeh

ili
O pticama, hramovima, svjertlosti, zlatu,
kraljevima, smijehu, postelji, ulju, podbjelu i ostalome

Eseji
Napredak, Split, 2003

Ovo su eseji pisani na klasičan način kakav tradicionalno susrećemo od antike, preko srednjovjekovlja i renesanse, osobito kod M. Montaignea i suvremenika. Za potkrjepu donosimo dva kraća - Ulje i Zlato:

 

Opširnije...

VELIKI ŽRVANJ, ili NA TRAGU TRAGEDIJE

veliki zrvanj

Studije i eseji o grčkoj tragediji
Erasmus, Zagreb, 2001.

Analitična knjiga (s pokušajem sinteze i nekih novih zaključaka, primjerice o katarzi) o grčkoj tragediji (na njezinim reprezentativnim uzorcima: Eshilovim i Sophoklovim djelima), njezinoj mythskoj pozadini kao i filozofiji iz toga razdoblja.
Za malo bolje upoznavanje donosimo jedan esej.

Opširnije...

PUT U MIR

put u mir

Roman
Laus, Split, 1997.

Roman o umiranju i smrti.

ULOMCI O DON QUIJOTEU I QUIJOTIZMU

ulomci o don quijoteu

Eseji
Logos, Split, 1995.

Prva knjiga u Hrvata o poznatome Cervantesovu romanu (možda i najboljemu u povijesti) o Bistrome vitezu Don Qijoteu i donquijotizmu kao pojavi. Možda bi trebalo spomenuti kako je rukopis dovršen 1985. ali za vrijeme komunizma nije mogao biti objavljen; dva časopisa koji su tiskali ulomke iz njega slijedeće godine su izgubili republičku dotaciju. Valčjda zbog žestine govora Vitezova.
Ulomak što slijedi je iz uvodne POSVETE Miguelu de Cervantesu Saavedri:

Budući da nema nijednoga milostiva viconta, ili kakova drugoga moćnika, koji bi okriljem svoje veličine i dobrote hotio zaštititi i braniti ove moje ulomke (moćni su od uvijek bili skloniji napadaju negoli zaštiti, izim ako je u pitanju bilo lizanje i ulagivanje - i sam to izvrsno znadeš, a s vremenom je postalo još gore), stoga ih posvećujem tebi. Tebi s najvećim pravom.
Oprosti mi, meštre, ako sam se usudio "nespretnim i tupo zarezanim nojevim perom" pisati o junaštvu i slavi Don Quijoteovoj.
Nesporno, ti si mu otac. Tebi čast. Ti si mu izmislio ime i uobličio lik, ali proteklo je od tada mnogo voda i mnogo snjegova iščezlo, a vode, poznato je, neprestance otkrivaju novo lice zemlje. S vremena na vrijeme zasvjetluca ponešto, i ja sam pokušavao hvatati te blijeskove što su prelijetali preko lica vitezova. Prikazujući ga raznovrsno: sa sjajem, sjenama, širokim osmijehom i suzama.
Griješke se ne tiču tebe, za njih je kriva moja nesavršenost.
Mir tvojoj duši!

Možda je zanimljivo kako je i danas (premda je jedina takva) ova knjiga sustavno prešućivana, čak i prilikom obilježavanja obljetnica objavljivanja D. Q. ili pak Cervantesovih.

III. ZELENO BUJA SVIBANJ

zeleno buja svibanj

Knjiga “Zeleno buja svibanj” obuhvaća sve haikue što ih je auktor napisao u proteklih dvadesetak godina, to jest do početka 1999. g., odnosno kraja 1998., kada je taj dio pjesničkoga opusa završen. U knjigu su, naravno, uključene svetri tiskane haiku zbirke (“Kaktusov cvijet”, Požega,1990; “Smiješi se svijet postajući mekši”, Split, 1994; “Prsten planinâ”, Poljica, 1998.), haikui tiskani u različitim publikacijama, kao i oni - “Slika neba/Image of the Sky” - pripremljena je kao dvojezično izdanje.

 

Opširnije...