Nove knjige

 

 

 

 

            *** NAJNOVIJE ***

 

 

 DIVLJI CVJETOVI, fotomonografija

 

DIVLJI CVJETOVI korice  1.  str web

 

DIVLJI CVJETOVI, fotomonografija

UVEZ: tvrdi, plastificirano, šivano

PAPIR: premazni/kunstruck 150 g

FORMAT: 26x18,2 cm; 200 str.

CIJENA: 450 kn, 60 eura.

TISKANO u srpnju 2022.

 

    DIVLJI CVJETOVI -   Oni s livada, iz krša (i, doslovce, iz kamena), iz šumaraka, škripâ, s planinskih vrhova i proplanaka ...

     Snimani tijekom petnaestak godina u različitim vremenskim uvjetima; ponekad na mjestima na koje više nisam stupio, a događalo se da sam neku biljku u cvatu vidio samo taj jedini put i nikada više.

     Prvi naum bio je isključivo estetski, ali poslije se proširio i na botaničko-dokumentarni. S dodavanjem znanstvenoga nazivlja bilja na hrvatskome i latinskom, te isticanja endemskih, ugroženih, zaštićenih, ili pak onih otrovnih vrsta.

     Pronađoh tako u svojim „arhivima“ oko 3500 slika cvjetnih motiva.

     Od toga sam izdvojio (prema oba kriterija – estetskom i dokumentarnom) i u knjigu uvrstio točno 877 color fotografija. (Znatno više od bilo koje botaničke knjige u Hrvatskoj i susjednim joj državama.) Nisam odolio iskušenju da na kraju monografije ne dodam i nekoliko onih cvjetova koji nisu divlji.

 

 

 

 

 

 

 

MRAČNA RENESANSA korice prva str - web  

 

 

 

MRAČNA RENESANSA

 

Tobož svijetla i gromoglasna takozvana renesansa nije bio nikakav 'veliki prasak', ni ferrarsko-firentinski koncil, ni Medici, ni Ficino, ni novoplatonska Akademija... Nikakav prevrat|revolutio, osvit, jutro novoga stvaranja, početak... [kakve sve gluposti nisu tepane i nabacivane velike rječetine]!

 Samo proces.

 A proces [kakav, nastojat ćemo pokazati] jest trajao i nikada nije prekinut; posvuda se spominje čak nekoliko 'renesansā' [ovdje nebitnih] koje se vremenski uklapaju u kasni srednji vijek [karolinška iz IX.-X.,etak, otonska iz X. st., jedna iz XII. st. i t.d.] kao i takozvani humanizam. U čijoj je osnovi samo jedna ključna nakana – da čovjek zauzme Božje mjesto. {Deifikacija, pobožanstvljenje.} I taj proces neprjekidno traje kroz povijest [još od Edena, kada je zmija obećala Evi: Bit ćete kao bogovi], i upravo je u naše vrijeme nabujao do krajnjih granica. Hypermoronski. Uznosito. Prijestupnički. [Zvuči poznato, Svjetlonosno.]

 Glorifikacija, da ne kažem divinizacija, tzv. renesanse potječe iz XIX. stoljeća, dok su neki kasniji auctores ipak kritičniji, analitičniji i suzdržaniji.

 Umjetni naziv renaissance, rinascimento, rinascita... preporod, ponovno rođenje... u njegovim oktroiranim, ili manje nametljivim historicističkim odrednicama mogli bismo označiti nebitnim; značajnije je ono što zasvjetluca kad zagrebemo malo dublje pod površinu, što pronalazimo u samim spisima auctora iz toga doba, ali i u nekolicini znatno starijih, što će nas opet odvesti duboko u povijest, nekim arijadnskim nitima, ponekad vidljivim i prepoznatljivim, ali i nevidljivim, ili pak skrivenim s vremena na vrijeme. I ukazati na pravo podrijetlo naziva, što je duboko ukorijenjeno u obredima i praksama prije same pojave, imenovane renesansom.

 Uz gnosticizam, hermetizam je u samim korijenima quttrocentskoga "preporoda".

 Da bismo bolje razumjeli taj ´preporod´ (renaissance, rinascimento, rinascita...) što se razplamsao u quttrocentu, moramo krenuti od mysterija i od nekoliko tisuća godina stare mysterijske religioznosti, ter načina na koji su upućenici postajali "drugi ljudi", preoblikovani, preporođeni, promijenjeni.

 Pogledat ćemo onda u to mysterijsko: eleusinske, dionysijske, orfičke i slične obrede i upućenja.

 I u tragičnu dramu, naravno, jer su najveći grčki pisci tragedija također bili upućenici u jedan ili više takvih obreda (obično eleusinskih).

 Pozabavit ćemo se i spisima staroga Egypta, onima što su predhodili Izidinim (Isis) mysterijima.

 Iz gnosticizma, i svih njegovih kasnijih izvedenica, potječe znatan dio renesansnih magijskih struja i djelatnosti. Najprije zaodjenutih u prividno ruho kršćanskoga nazivlja i postupaka ("kršćanska kabala" npr.), da bi se poslije pretvorila u čistu neskrivenu praktičnu magiju.

 Stoga je ta tzv. renesansa MRAČNA, premda se mrak stoljećima prikazivao kao svjetlo, a daemoni kao anđeli.

 

Evo i osnovnoga sadržaja knjige:

 UVODNI DIO

 O nazivu i oko njega   

 MYSTERIJSKA RELIGIOZNOST KROZ POVIJEST:

 Mysterijiipreporod upućenikā // MysterijiuGrčkoj //Mysterijsko u grčkoj tragediji //Negrčko podrijetlo mysterija //Demetrini eleusinski mysteriji //Orfički,dionysijski i samotrački mysteriji//Izida iOziris,stariEgypt                                

 GNOSTICIZAM:

 Gnosticizam i krštenjeu gnosticizmu // Krštenje

 DAIMON:

 Daimon od Hesioda,Sokrata i Platona do neoplatonika i preko njih do renesanse //

 O Sokratovu daimonionu //Plutarh o Sokratovu daimonionu //Apulejev spis O Sokratovu bogu/De deoSocratis //Daemon u novoplatonizmu //Demoni kod FranePetrića/Franciscus Patricius

 TAMA KAO SVJETLO:

 Inverzija-ili tama kao "svjetlo" i zlodusi kao"anđeli" //Amuleti, sigili, talismani i invokacije

 TAKOZVANI „MRAČNI SREDNJI VIJEK“:

 Takozvani "Mračni srednji vijek"    

 DUALISTIČKE SLJEDBE:

 Srednjovjekovne dualističke krivovjerne sljedbe:katari/albigenzi,bogumili...

 MAGIJSKI PRIRUČNICI:GRIMORIJI

 Srednjovjekovni magijsk ipriručnici/grimoriji: Picatrix,SeferYetzirah,SeferRaziel,kabala...

 SMARAGDNA PLOČA:

 Smaragdna ploča/Tabula smaragdina   

 TAKOZVANIHUMANIZAM   

 PRFOTESTANTIZAM:

 Protestantizam–s Lutherom i prije njega //Zwingli,Calvin  i Bullinger //Solae //

 Luther kao osoba ipisac

 PROSVJETITELJSTVO

 THEURGIA:    

 Proklo/ProclusDiadochus/: O svećeničkome/svetome umijeću

                             i t.d.,   i t.d …

 

 

MRAČNA RENESANSA

                                    I z v o r i   i   k o r i j e n i:

mysteriji, gnosticizam, hermetizam, neoplatonizam, daemoni, alkemija, theurgia, magija, grimoriji, kabala, okultizam, dualističke sljedbe i filozofi magi

 

 UVEZ: tvrdi, šivano, plastificirano

 FORMAT: 22x15,5 cm

 OPSEG: 424 str. (500 kartica texta)

 

CIJENA: 300 kn, 40 eura

 

 

 

 

 

   PLAVA KRAVA

 

PLAVA KRAVA za Web 

 

 Pjesme za djecu.

 Format: 21x15 cm

 132 stranice.

 Plastificirano, arci šivani.

 CIJENA: 100 kn., 14 eura.

 

 

 

 

 ***Novo***

 

 DVIJE LUTHEROVE KONTROVERZIJELUTHER- korice za web

 

DVIJE LUTHEROVE KONTROVERZIJE (UKRATKO): 

 

Luther je bio i ostao kontroverzan lik, životom i djelom. Studija Dvije Lutherove kontroverzije  oslanja se samo na izvore, znanstveno potvrđene i dokazane, bez onoga legendarnoga dijela.  Iz opsežna Lutherova opusa posebno su izdvojene dvije tematske cjeline:  O đavlu  (kojega spominje oko 3.000 puta), prvenstveno Lutherov ponoćni razgovor sa Sotonom, koji je objavljen u knjizi De Missa privata… (u tri naklade za piščeva života, poslije je Melanchthon „popravljao“ Lutherov žestok izričaj), a protestanti  taj dijalog do danas uporno niječu, nema ga ni u tzv. kritičkim izdanjima (WA). Ovdje donosimo preveden cjelovit text, prema prvome latinskom izdanju iz 1534.

     Druga kontroverzna cjelina jest: O Židovima (po kojima je mlatio žestoko, skoro isto kao i po „papistima“, to jest katolicima, ali i po muslimanima i pobunjenim seljacima), prvenstveno knjiga Von den Juden… (iz koje su prevedeni najznačajniji ulomci), ali i iz drugih spisa s tom temom. Usporedo donosima izvode iz talmudskih traktata (preuzeti su i prevedeni sa službenih izraelskih stranica) u kojima se govori o istim stvarima, pa se može usporediti tko je bio „više“ u pravu – Luther, ili Židovi. Stoga je preveden (prvi put na hrvatskome jeziku) i protukršćanski židovski spis Toledot Yeshu (Isusov životopis), kao i ulomci iz Origena (Contra Celsum), Justina Martyra, Porchetusa i brojni drugi.

Predočeno na uvid i osvijetljeno s različitih strana, ostavljajući zaključke čitatelju.

 

Format: 22x16 cm

Opseg: 232 str.

Uvez: tvrdi, šivano, plastificirano

CIJENA:  180 kn, 24 eura

 

 

 

MA, SVJETLOST SE NEĆE UTRNUTI...

 

IG - MA SVJETLOST SE korice front web

 

 

MA SVJETLOST SE NEĆE UTRNUTI...

 

Pjesme (nove).

Nastale tijekom 2016., 2017., 2018., 2019., skoro dvadeset godina nakon

tiskanja UKUPNIH PJESNIČKIH DJELA u tri sveska.

Format: 21x14 cm.

Stranica: 72.

Cijena: 70 kuna.  9,7 eura

 

 

 

 

PLAVO naslov    2indent1

 

PLAVO VIŠE NIJE PLAVO

 

Stihovi za djecu

S oko 60-tak likovnih priloga: crteža, slika,

fotografija i grafika.

Format: 23x 16,5

Sve u boji.

Tiskano na umjetničkome papiru.

Tvrdi uvez, plastificirano.

CIJENA: 120 kn. 16 eura

 

 

 

 

 

 

 

MNOGOVRSTNO 3

MNOGOVRSTNO, RAZNORODNO

Mješavina književnih rodova i vrsti.

Srpan, 2019.

Format: 21x15 cm

Uvez: TVRDI, plastificirano

Opseg: 632 str.

CIJENA: 300 kn. 40 eura

 

   Poželjno je prije napuštanja barem djelomično pospremiti i urediti prostor u kojemu se desetljećima boravilo, a ova opsežna knjiga mogla bi biti upravo to – svojevrstno "čišćenje spremišta", skupljanje na jednu hrpu onoga što se u njemu zateklo: po skrovitim zakutcima, zabačeno, nevidljivo, u sjeni; nerazvrstano, neuvezano, neporedano, neposloženo. (Seljenje kad bude. To, ipak, nije u našim rukama.)

     Mnogovrstno, raznorodno... (kao što se može naslutiti iz naslova) nije kompaktna knjiga samo jedne književne vrsti, ili roda, tematske cjeline, okvira – već njihov konglomerat: pripovijetke, poglavljā dvaju nezavršenih romana, eseji, prikazi, nekoliko filmskih sinopsisa i jedna knjiga snimanja, aforizmi, dnevnički zapisi iz 1978. – bilježeni s namjerom da ne budu objavljeni za piščeva života, stoga se tu može pronaći zanimljivih stvari – tipografike, polemike, novinske putopisne reportaže, dio napisa i kolumni s portala i društvenih mreža, spisi koji su krajem osamdesetih prekinuli zloglasnu "hrvatsku šutnju", poput Pisma Nikoli Pašićuupakao iz 1988. – ponovno objavljena ovdje prvi put nakon trideset godina – mladenačke pjesme u prozi i sl. 

     Jednostavno, tekstovi koji nisu ušli u druge knjige (jer ih je bilo premalo za svezak, nisu se uklapali u koncepciju, nisu objavljeni u godinama kad su napisani, nisu ... i t.d.)

     Raspon nastanka ovih radova jest 50 godina, okruglo pola stoljeća: od (piščeve petnaeste-šesnaeste) 1969. do ove 2019.

     Evo ih. Na okupu, između korica. (S mnogo napora i poteškoća, bez ikakve potpore: državnih partitokratsko-boljševičkih kulturkomissarijata, ili pak njihovih podružnica. Premda je i u to umreženo hudo zaprječivanje trebalo uložiti dosta truda – uzaludna.)

     Tu su. Barem kao dokumenti vremena i procesā. (Temporalnih i osobnih.)

 

 

I-G.  ZASPATI NE MOGU cu. front.jpg web

 

 ZASPATI NE MOGU, roman, 2018.

 Opseg: 264 str.

 Format: 21x14 cm.

 Tvrdi uvez, šivano, plastificirano.

 Cijena: 180 kn. 16 eura

 

Na poleđini korica piše:

Zapravo: 

Ovo je grozna knjiga!

Pa bi bilo najbolje da je i ne čitate.  Nikako.

Pogotovo ne mlađi od 18 godina.Pisana je bez ikakve nutarnje (najgore) i vanjske cenzure. Bez osvrtanja na estetska, jezična i druga pravila što postoje u glavama književnih i inih činovnika. Ne ponavljajući kobnu Orfejevu pogrješku. Možda ima malo previše dokumentarnoga - ali neka!

Kome je stalo, i statistika može biti lik, uzprkos Stalljinu.

Ovo doista jest umnogome strašna knjiga.

 

 

 

 

 

 

TIPOGRAFIKE korice -front.jpg web

 

TIPOGRAFIKE.

Grafike napravljene znakovima.

Format: 25x17 cm

Uvez: tvrdi, šivano.

Papir: kunstdruck 150 g.

Color i c/b.

Cijena: 150 kn. 20 eura

 

Umjestno mi se činilo ove radove nazvati tipografikama. Slikama/grafikama napravljenim znakovima tipkovnica - najprije tipkovnicom pisaćega stroje (one starije iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća) i novije tipkovnicom računala.

 

 

 

 

 

 

D  V  A, roman, 2017.

 

FORMAT: 21x14 cm

OPSEG: 256 str.

TVRDI UVEZ. Šivano. Plastificirano.

CIJENA: 200 kn.

 

   Roman DVA – započet sedamdesetih, dovršen sada. U kojim se sve smjerovima razvijala radnja, bilo je  iluzorno očekivati objavljivanje knjige, tada. Mnogi ne bi ni danas, što ne znači da bi pisac ikada pristao na ulogu služinčeta; bez obzira na cijenu (ionako mnogokratno plaćenu). Naći će se tu komadići, krhotine, ulomci, krpice... i narodnoga|hrvatskoga bića,'duše', jezika, književnosti, sumnji, povijesti, mijena, zatiranja, trpnje, promjenljivih tuđih obilježja, tlake, izobličenja, izdaje, sudbe i hudbe, poniženja, prešućivanja..., ali i nastojanja i snova. Et Magnum crimen – in nomine! (Nationis, populi, hominis, patriae...) – et in nominem praeclarum Magnum... (quidam)... Crimen aeternum. Sine redemptione. 

    Nesvakidašnje je ovo štivo [nije ni lagano, ni jednostavno], ima u njemu teških rečenica, ironije, šale i ujedajućih izričaja, razčlambi i orisa... odjeka vidljivih i teško prepoznatljivih [ponekad samo rijetkim znalcima], podsjećanja... Neobičnih aliteracija, zapravo istoslovnih tautograma primijenjenih na sva slova abecede (ne sjećam se da je to ikada itko učinio).

    S nekoliko stotina novostvorenih riječi (kovanica), pa će i jezikoslovci morti imati posla. Premda još mahom laju i zavijaju vukovski.

    Kako god bilo : ovo je dosad neviđeno na hrvatskoj književnoj pozornici.

   Pisanje je  nastavljeno i dovršeno tijekom 2015. i 2016. godine.

 

 

 

 

 _______________________

 

  DEMONSKO-MAGIJSKI

ELEMENTI U DJELU TINA

UJEVIĆA,         Rasprava

 

 

 Tema koja do sada nitko nije ni načeo, kamoli obradio.
Knjiga se astoji od 11 poglavlja naslovljenih:
  1. Enochijanska magija, etiri; 2. Talismani, zazivi; 3. Astral, udvajanje, dual; 4. Magija, književna ili druga?; 5. Nadčovjek: Ujević - Nietzsche - Hitler – Indija; 6. Psihopatologija: shizofrenija, neurastenija, ili...; 7. Sukub, inkub, ženskastost; 8. Egoizam i poniznost; 9. Rosenkreutzerijanstvo, masonstvo, okultna bratstva; 10. Ganimed; 11. Od roda vječnosti – Umjesto zaključka.

Format: 14 x 21 cm
Uvez: tvrdi
Opseg: 200 stranica
Cijena: 160 kn, 21 euro

 

 

HRVATSKO PJESNIŠTVO

                Eseji i studije

 

     Ovo je knjiga studijâ i esejâ o hrvatskome pjesništvu općenito (vezano uz  neka tematska pitanja, kao i  razmatranja prilikom sastavljanja antologija), ali i o djelu pojedinih pjesnika (Ujević, Šimić, Dizdar, Vučićević...)  Evo i naslova: ERIDINA JABUKA; O DOMOVINI, DOMOVINSKOME, PUTU I POVRATKU; SAŽIMANJA, PROŽIMANJA I REZOVI; OZRAČJE ČUDA, ILI PLAVI SAN O DJEVIČANSTVU STVARI; NE SAGRADI GRADA; UJEVIĆEVE PJESNIČKE SVETKOVINE; PREOKRETANJE PUTANJE ZABORAVA; RUŽA IZ MYTHA, RUŽA IZ PJESME, RUŽA IZ VRTA (Simbolika i stvarnost); PITANJE STVARNOSTI U DJELU STOJANA VUČIĆEVIĆA; DIZDAROV TIJESAN PROLAZ U KRUG SVJETLOSTI; PREDJELI MITSKE ČISTOĆE (Vrgorac i slike djetinjstva u Ujevićevu djelu).
     Treba napomenuti da su svi tekstovi već prije objavljivani u različitim publikacijama, a ovdje su prvi put okupljeni u knjigu kao jednu cjelinu.

Format: 14x21 cm
Opseg: 196 stranica
Cijena: 140 kn

 

AMERIKA, AMERIKA  - roman (tiskan u svibnju 2013.)

 

    "Amerika, Amerika" je roman čija radnja teče na dva usporedna kolosijeka; jedan dio se događa u starome Rimu u vremenu prije rasula, a drugi u suvremenosti.

     Počinje  nesnosnim smradom što ga je arheolog i znanstveni pisac Lanciani osjetio nakon 2000 godina prilikom iskapanja u tome gradu, otvarajući tzv. puticule (puticulum) – jame u koje su bacani ljudski i životinjski ostatci poslije borbi u Colosseumu i drugim arenama.

     U "rimskome" dijelu zbivanja i pojave vrte se oko  jedne patricijske obitelji uvodeći nas postupno u različite pojedinosti povezane s rasulom, prekomjernostima te općom, prvenstveno moralnom, erozijom Rima koji se sasuo sam u sebe kao crvotočna bačva, a Alarik koji ga je konačno "dotukao" bio je samo formalnost. U Gradu bezbrojnih praznika i igara, kruha je bivalo sve manje.  Rim je zapravo bio gotov i prije ulaska Vizigota

     Drugi dio radnje događa se u suvremenosti (u našemu krajnje materijaliziranu "naprednom" zapadnom svijetu, u kojemu je sve manje duha), s detaljima što su ponekad zapanjujuće slični onima iz rimskoga dijela. Primjerice, vrhunski pripravak za obnavljanje kože oronulih matrona proizvodio se od mošanja/spolnih žlijezda zarobljenih dječaka, isto kao i u našem vremenu; uz ostale perfidije, kozmetički laboratoriji uvelike koriste "sirovine" pobačenih fetusa, što su stariji, to su bolji.

     Ekstremni /tragikomični/ načini pomlađivanja, vulgarna tjelesnost, obijest, nezasitna pohlepa, besmislena natjecanja, neprjekidne zabave, užitci, naručene i plaćene promičbe (kako tada, tako i danas), ulizivanja, hvaljenja, upravo 'kovanja u zvijezde' i t.d ... skoro da su isti na obadvije razine. Nevjerojatno. S popratnim poremećajima što proistječu iz takva načina života (poglavlje o anoreksiji i bulimiji)...

     Tekst je prožet ironijom i humorom (koji baš ne štedi), ponekad s bolnim grimasama, tako da  se i teže/mučnije dionice štiva mogu čitati opušteno, ali nipošto ne i lagodno.

     Naprotiv.

Format: 21x14 cm
Uvez: tvrdi
Opseg: 224 stranica
Cijena: 160 kn

 

 

SOTONSKO NASTOJANJE DA SE NAŠKODI ZEMLJI,
JEDINOME ČOVJEKOVU PREBIVALIŠTU

(r a s p r a v a)

Ako pokušamo odrediti stožernu os oko koje je nastajala ova rasprava, bila bi to tema o narušavanju ("oštećenju") nebeskih zborova prilikom od/pada pobunjenih anđela.

Kako je Bog prilikom Stvaranja sve napravio savršenim, tim od/padom savršenstvo je narušeno; što je dodatno pogoršao čovjek "istočnim" grijehom,  krenuvši tako putom na koji ga je naveo đavao. Da bi prvobitno stanje savršenstva bilo nanovo uspostavljeno, Bog je upražnjena mjesta u anđeoskim zborovima, izgleda, odlučio popuniti ljudima – preobraženim u tijelu i duši nakon posljednjega suda. Pisac je za to tražio  potvrdu u spisima crkvenih Otaca i naučitelja; te u Bibliji /više posredno, ondje gdje je to bilo moguće, gdje postoje naznake/. Stoga su se nametala neka pitanja iz područja soteriologije, eshatologije, angeologije i demonologije (gdje se djelomično moglo iskoračiti i u popularniji način, kao i u razotkrivanje pozadine nekih suvremenih zbivanja i pojava):

- Kad su stvoreni anđeli?

- Kad je nastao od/pad iz nebeskih zborova?

- Zašto je bila potrebna žrtva Božjega Sina?

- Kakva će biti preobrazba zemlje, svemira i čovjeka na kraju vremenâ?

- Zašto je Zemlja jedino čovjekovo boravište?

- Zašto je sotonska djelatnost (time i sotonistička, kao i druge okultne i javne) usmjerena protiv čovjeka?

- Odakle potječe to neprijateljstvo?

Prema Bibliji, sotona (đavao, Zmija...) jest čovjekov neprijatelj "od početka". Ljubomoran i zavidan.

Zašto

Pa stoga jer je stvoren (čovjek – koji je potpun samo kao duša i tijelo) da – okrenut prema Stvoritelju – popuni upražnjena mjesta u nebeskim zborovima, nastala  zbacivanjem onih koji su se poneseni oholom težnjom "biti kao Bog" udaljili od Njega. Odatle ta mržnja i trajno nastojanje da ga se (čovjeka) omete, zbuni i na svaki drugi način udalji od Boga. U čemu đavlu  pomažu njegove zemaljske sluge kroz cijelu povijest, na okultne i javne načine.

Zato se nastoji nagrditi i što više oštetiti zadivljujuće lijepu zemlju (jedino takvo mjesto u svemiru! – u čemu se ekologija i teologija podupiru, pa bilo to i nehotično), kao i sve ostalo što je Bog stvorio, jer je Zemlja određena da (preobražena i obnovljena) bude trajno boravište također preobraženu ljudskome rodu na kraju vremenâ, kada će nanovo biti uspostavljeno prvobitno savršenstvo i Bog će ponovno boraviti među ljudima. Neskriveno, kao nekoć.

Format: 21x14 cm
Opseg: 112 stranica
Cijena: 86 kn

 

 

 

MORE SJAJA

/Izabrane pjesme i poeme/

Knjiga "More sjaja" izbor je iz opsežna autorova pjesničkoga opusa (koji je nastajao od 1968. do 2001. godine, kada nakon desetak objavljenih zbirki prestaje pisati poeziju, radeći na drugim književnim područjima - roman, drama, pripovijetke, esej); dakle "More sjaja" odbrani su stihovi pjesama, poema i haikua, reprezentativan izbor iz svih razdoblja nastajanja.
Objavljena je kao 6. naslov knjižnice Antologija Samostalne naklade I. G.

Velikoga je formata (25x17 cm), tvrdoga uveza i gusto prelomljena. Opsega 360 stranica.
Uz poeziju, u knjizi su tiskani probrani ulomci iz kritike (osvrta na pjesničke knjige), popis dostupne literature (tekstovi za koje je priređivač imao cjelovite i točne podatke) te tri opsežna popratna .

Uvez: TVRDI
Format: 25x17 cm
Opseg: 360 stranica
Cijena: 250 kn

Izbor poezije možete pronaći u rubrici Ostali naslovi: Ukupna pjesnička djela, I., II., III. pod natuknicom: Više.

 

POREZ NA BRKOVE
(Humoreske)

Knjiga koja nije štedjela nikoga!

Knjiga uz koju nitko neće ostati ravnodušan!!!

Humoreske pisane i objavljivane u nekoliko mahova

U prvome dijelu pod naslovom SVETE KRAVE nalaze se one nastale u posljednjih par godina. Vrlo dobru i plodnu razdoblju za takvo štivo. Neobjavljivane do sada.

Drugi dio U LUDNICI sastoji se od tekstova pisanih u drugoj polovici osamdesetih godina prošloga stoljeća (završno razdoblje jugoslavenskoga komunizma, isprepleteno i pomiješano s velikosrpskim ludilom po zlu poznatoj kukavičkoj "hrvatskoj šutnji") tiskanih u splitskome humorističnom listu "Berekin".

Devedesete definitivno nisu bile doba za humor, u pitanju je bio goli opstanak

Treći dio pod naslovom LIKOVI čine male novinske humoreske objavljivane svojedobno u tjednome humorističnom prilogu "Pomet" dnevnika Slobodna Dalmacija.

A jeste li uopće primijetili da se Hrvati , kao začarani, više ne smiju?

Opatrnuti koječim, smeteni, zbunjeni, odlutali, izgubljeni... (kao zombiji) – a izgubljenu čeljad možeš voditi kakvim god hoćeš putom, govoreći da drugoga nema, možeš im nametati idole, uzore, lažne bogove, vizionare, izbavitelje, spasitelje ...

Tiskovine godinama nemaju humorističnih priloga: ukinulo ih, odrezalo, odstranilo, uškopilo! Namjerno, dakako.

Uljuljani i ušuškani u slatkim i udobnim ljuljačkama, uz dašak lahora, "vlasnici" stvarnosti ne žele nikakve potrese, a kamoli temeljne promjene.

Zato se boje smijeha.

Zato nemamo humora.

Kao u komunizmu.

Propao je zato jer se nisu smijali – nisu znali, nisu htjeli, ili nisu smjeli; valjda se mislilo da smijeh samom svojom biti ugrožava revoluciju. A tko se ne može smijati sam sebi, bolje da se i ne smije, nikako.

Stoga ove homoreske objavljujemo pod geslom: Još Hrvatska ni' propala dok se smijemo.
opširnije...

Format: 21x14 cm
Opseg: 192 stranice
Tiskana koncem lipnja 2010.
Cijena: 130 kn

 

 SVJETLOPIS

(Grafike)

SVJETLOPIS je zapravo mini monografija, sa šezdesetak novih grafika.

Uz vrlo raznoliku književnu djelatnost, autor se povremeno i na mahove (koliko mu to prilike dopuštaju) vraća svojoj paralelnoj i, moglo bi se reći, iskonskoj ljubavi - likovnosti.

Dvojeći u djetinjstvu između likovnoga i književnoga - prevladalo je ovo drugo. (Bilo je praktičnije i lakše izvedivo.) Likovnosti se vraćao povremeno. Svim temeljnim tehnikama. Budući da je literarni opus pozamašan i raznovrstan (možda i najraznovrsniji u hrvatskoj književnosti, ili tu negdje) - auktor je konačno mogao dati više oduška i ovoj drugoj strani. Izlagao je do sada samostalno i skupno slike i skulpture, bavio se grafičkim designom (oblikujući knjige i praveći im naslovnice). Jedan djelić te "druge" aktivnosti /ovdje grafičke/ nalazi se na stranicama "Svjetlopisa".

Format: 25x17 cm
Tiskano: Color, na 170 g. kunstdrucku. Uvez tvrdi, šivano, plastificirano.
Tiskano koncem ožujka 2010.
Cijena: 150 kn

 

Ivan Grljušić

LIŠAJEVI

(fotomonografija)

Fotomonografija "LIŠAJEVI" (enciklopedijskoga formata 30x21 cm, na 150 gramskom umjetničkom papiru kunstdrucku) - izbor /približno tristotinjak/ od nekoliko tisuća fotografija različitih vrsti lišajeva snimljenih tijekom proteklih godina na području Dalmatinske zagore, posebice biokovskoga areala. Posao kakav još nitko do sada u Hrvatskoj nije napravio (a ima ih zapanjujućih oblika, ljepote i boja, koje ponekad više sliče djelu apstraktnoga slikarstva negoli prirodnoj tvorevini.)

Ovo doista jest dio zajedničke nam prirodne baštine, što ga je barem na ovaj način trebalo sačuvati. Fotografije su snimane godinama u različitim vremenskim i inim uvjetima: doslovce po šumama i gorama, po drvlju i po kamenju, u sjeni, zakutcima do kojih ne dopire sunce. Ima ih sićušnih, malenih do onih golemih - u svoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Uvez: TVRDI, šivano, papir - kunstdruck mat 150 g.
Format: 30x21 cm
Tiskano: sve u coloru
Cijena: 280 kn

 

ŠAROPIS

ŠAROPIS U RASPONU VARIJACIJA

Slično prirodopisu, ili pak zemljopisu i šaropis bi trebao predstavljati neku vrst znanosti/znanja/znanstva o temeljnim značenjima riječi koju sadrži u korijenu šar - zajedničkom svim izvedenicama u slavenskim jezicima. Podrijetlo joj je praslavensko i staroslavensko, dok bi pomniji istražitelj mogao ići i dublje. U nekim jezicima šar jest boja (kod Hrvata je u isključivoj uporabi turcizam boya, premda je u pjesništvu - do prije stotinjak i manje godina - često korišten i šar). Kad se danas spomene šára (množina šare) misli se prvenstveno na krivudav oblik, prirodan (kod nekih životinja) ili umjetno napravljen: urezan, nacrtan, obojen, utkan, uklesan, ili na neki drugi način izveden. Kao ukras, ures, ornament... - ali i kao znak (kojemu je obično zaboravljeno značenje, uostalom kao i mnogočemu drugome). Riječ je ponegdje (u ruskome, primjerice) zadržala i svoja primarna obilježja prema kojima je označavala Zemlju /zemaljsku kuglu/ i njezine ljepote (rasap svjetla što u nepredvidivim varijacijama i u nepojmljivoj svježini kroz oko obasipa mozak i um), ter nebeski svod s njegovim dnevnim i posebno noćnim svjetlilima. (I ova, temeljna, značenja kod nas možemo pronaći jedino u književnosti, onoj nešto starijoj.
opširnije...

LIKOVNA MONOGRAFIJA
Uvez: TVRDI
Format: 25x17 cm
Tiskano: na 150 g kunstdrucku
Cijena: 200 kn

 

DRAME

U knjizi su skupljeni dramski tekstovi nastajali i objavljivani u protekla tri desetljeća, točnije od 1975. kada je napisan i tiskan mladenački prvijenac "OD KADA NIJE PALA KIŠA", slijedila je potom drama "DOSADNO POPODNE NA DVORU JEDNOGA CARA" iz 1977. (u kojoj su ondašnje vlasti "prepoznale" neke onodobne glavne likove i događaje), onda "ZLATNA GRANA" i radio-drama "RAZGOVO" iz osamdesetih, i na kraju nova, netom završena drama (u prvim danima siječnja 2008.) "ROMANOVI - SMAKNUĆE, ZDRAVICA, PRAH" koja jedina nije tiskana u nekome od časopisa, već se ovdje objavljuje prvi put.

Uvez: TVRDI
Format: 21x14 cm
342 stranice
Tiskano: koncem ožujka 2008.
Cijena: 200 kn

 

IRONIJA I SVETOST
(Eseji, kazališne kritike, osvrti i t.d.)

Poslije triju esejističkih knjiga (Ulomci o Don Quijoteu i quijotizmu; Veliki žrvanj, ili na tragu tragedije te Afroditin osmijeh) tematski komponiranih, ovo je četvrta u kojoj su skupljeni radovi nastali tijekom proteklih tridesetek godina.
Knjiga se sastoji od tekstova (ogleda, studija i kritika) objavljivanih u različitim publikacijama (časopisi, zbornici, predgovori knjigama, novine...). Najbrojniju skupinu čine oni posvećeni hrvatskome pjesništvu (Ujević, Šimić, M. Dizdar, s predgovorima trima antologijama: Ruže, Antologija 111 i Svit se konča), slijede tekstovi o dramaturgiji (Vojnović, Stulli, Držić, Beckett...) i kazalištu (izbor kazališnih kritika objavljivanih svojedobno u Nedjeljnoj Dalmaciji i Vidiku), o likovnjacima (Pavić, Čule...), osvrti na knjige te još nekoliko iz različitih područja.


Uvez: TVRDI
440 stranica
Format: 21x14 cm
Cijena: 220 kn

 

SVIT SE KONČA
ANTOLOGIJA
hrvatskoga pjesništva od početaka do danas

Izbor, predgovor i bilješke: IVAN GRLJUŠIĆ

Naslov knjige potječe od naslova istoimene pjesme s kraja XIII. stoljeća (pripada među one najstarije; riječ svět - pisana jatom - može značiti svit= svijet, ali i svit = svjetlost), a sadrži sva relevantna pjesnička imena i ostvarenja od prvih zapisanih stihova, usmene književnosti, pa do najnovijih (ne i auktora mlađih od pedeset godina, što je primjereno jednome ovakvom izboru).

Treba naglasiti kako je "Svit se konča" (takozvana "velika" antologija, jer postoji i "mala" - ona 111) tek treći ozbiljan pokušaj antologiziranja cjelokupna hrvatskoga pjesništva u proteklih stotinjak godina, uz jedan vrlo dobar iz 1965. - Šoljanov i Milićevićev, te onaj V. Pavletića iz 1970. pod nazivom Zlatna knjiga hrvatskoga pjesništva, koji je bio preopširan i često nedostatno kritičan, a zapravo i nije antologija već opsežna panorama). Neke izvrsne antologije (poput one Slamnigove) završavale su obično devetnaestim stoljećem; kao da se malotko usuđivao mjeriti istim metrom staro i suvremeno pjesništvo.

Knjiga je plod petnaestogodišnjega ustrajna rada i ne robuje ustaljenim (ustajalim) pristupima i šabloniziranu ponavljanju. S potpuno dezideologiziranim pristupom: bilo političkim, estetskim ili nekim trećim. (S povremenim naglascima na duhovnije sadržaje, koji su prethodno obično bili zanemarivani). Sadrži kazala i bilješke o pjesnicima.

Uvez: TVRDI
Format: 25 x 18 cm
Cijena: 300 kn

 

VOLTAIREOVA SMRT
pripovijetke, studeni 2006. Naklada I. G.

Krug smrti - izravno ili neizravno - glavna je okosnica ove knjige, stoga bismo je mirne duše mogli nasloviti Voltaireova i druge smrti (Lenjinova, Romanovih...) Otkrit ćemo kako se "prvaku bezbožništva" na zidu spavaće sobe pojavila ruka (kao babilonskomu kralju Baltazaru, prema Bibliji), predskazujući kraj, i to točno dvadeset godina nakon njegova pisma D, Alembertu, u kojemu se zalagao za uništenje "bestidnice" (Katoličke Crkve), najavljujući kako će"za dvadeset godina Bog odigrati svoje." Slijedilo je neobjašnjivo Voltaireovo skončanje.
Doznat ćemo skrivene pojedinosti o posljednjim danima zločinačkoga uma V. Uljanova Lenjina, narušena duševnom bolešću zvanom progresivna paraliza, izazvanoj sifilisom.
Okultnu pozadinu, s pipcima američke hobotnice, u ruskoj revoluciji i smaknuću carske obitelji Romanovih.
U drugim pripovijestima (višestruko nagrađivanima) susrest ćemo se s okultnim, nadnaravnim, magijskim i sličnim praksama, ter djelovanjima tajnih društava i obavještajnih službi kao i monstruoznim činima totalitarnih strahovlada, osobito komunističkih (od Kolime do Gologa otoka), i njihovim posljedicama.
Sve to na dokumentaristički točan i pripovjedno uvjerljiv način. Začinjeno povremenim humorom i skoro neizbježnom ironijom.
Na način dosad nezabilježen u hrvatskoj pripovjednoj književnosti.

Uvez: MEKI
160 stranica
Format: 21 x 14 cm
Cijena: 120 kn

 

 

ANTUN BRANKO ŠIMIĆ: PLAVI SAN,
Izbor iz djela, naklada I. G., studeni 2006.

Izabrao, predgovor i bilješke napisao i likovno opremio IVAN GRLJUŠIĆ

Knjiga s reprezentativnim izborom iz poetskoga i proznoga opusa A. B. Šimića. Od pjesama je uvrštena cijela zbirka "PREOBRAŽENJA" (za života jedina objavljena pjesnikova knjiga), kao i reprezentativan izbor iz pjesama nastalih prije nje i onih nastalih poslije. Od proznih djela uvršteno je nekoliko eseja i programatskih tekstova iz kojih se može izčitati Šimićevo poimanje pjesništva, književnosti i umjetnosti uopće, kao i jedan novinski članak u kojemu se mladi Šimić (imao je svega dvadeset i jednu godinu) zalaže za samo sedam godina starijega Ujevića, ocjenjujući ga već tada velikim pjesnikom.

Uvez: TVRDI
Format: 21 x 14 cm
Cijena: 120 kn

 

ANTOLOGIJA
111

 

HRVATSKOGA PJESNIŠTVA OD XIII. DO XXI. STOLJEĆA

Izbor i predgovor IVAN GRLJUŠIĆ

Ovo je sažeta (mala - sa svega 111 pjesama) antologija hrvatskoga pjesništva od njegovih zrelih početaka do najsuvremenijih auktora. Antologija kakvu je najteže raditi, jer smo u recentnoj antologičarskoj praksi obično imali kupusare koje su na stotinama stranica predstavljale vrlo mali segment hrvatskoga poetskoga stvaralaštva, najčešće pedesetak, ili u najboljemu slučaju stotinjak godina. Kriteriji su obično bivali izvanestetske naravi, a kad su i bili estetski bio je to vrlo malen i neznačajan dio, obično izvana umjetno prenešenih i u svemu kaskajućih i šepajućih poetika, idejnih zastranjenja s područja nimalo bliskih pjesništvu (socioloških, qusi filozofskih, lingvističkih, političkih i inih) – i kad se napravi odmak od prevladavajućih čoporativnih lauda, od cijele te hrpe ostat će vrlo, vrlo malo, ili čak ništa. Sastavljač je nastojao predstaviti sva razdoblja (/bez nasilne i umjetne podjele/ onim što je najbolje prema njegovu osobnom sudu. Dajući više mjesta mrtvima nego živima (koji obično uzurpiraju većinu prostora), odričući se pomodarstva bilo koje vrste, vraćajući /izborom/ pjesničkoj riječi potreban dignitet. Ovo jest izbor bez prevelika vrludanja, nesklon oponašateljskim sljedbama i zakašnjelim eksperimentima bez duha. S otiskom auktorove književne osobnosti (kao kod svakoga izbora, ma koliko se neki trudili “dokazati” suprotno).

Uvez: TVRDI
Format: 25 x 17 cm.
Cijena: 150 kn

 

RUŽA, RUŽE, RUŽI

RUŽA U HRVATSKOME PJESNIŠTVU

Od početaka do danas

Izabrao i predgovorom popratio IVAN GRLJUŠIĆ

 

Ruža zasigurno jest najopjevaniji cvijet, ali i u prozi nimalo ne zaostaje, počevši od antičkoga grčkoga pjesništva, biblijskih knjiga (Pjesma nad pjesmama, primjerice) srednjovjekovnoga Romana o ruži, preko trubadura, renesansnih pjesnika pa do viteških romana i mnogobrojnih suvremenih tekstova.
Ne smijemo zaboraviti mistike: kršćanske, židovske i islamske.
Tekstovi o ruži mogli bi se podijeliti na manje-više tri osnovne skupine: one s mističnim nabojem /Danteova rajska ruža iz Božanstvene komedije, Rosa mistyca iz Lauretanskih litanija/, one sa simboličnim značenjima i one stvarnosne; s tim da granice u većini slučajeva nisu jasne i vidljive, te se najčešće miješaju i isprepleću. (Podrobnija razrada u opsežnu predgovoru (50 stranica), s naslovom: Ruža iz mytha, ruža iz pjesme, ruža iz vrta... ; s podnaslovom: Simbolika i stvarnost.)
O hrvatskim pjesmama o ruži (ili u kojima je nazočna ruža) moglo bi se isto reći: ima ih iz sva tri područja – od Šižgorića, Marulića, oba Držića, preko Ujevića, Krleže, Krkleca, Goloba, Gotovca pa do najsuvremenijih živih pjesnika.
Treba napomenuti da je ovo potpuno pionirski posao (u kojemu je priređivač pregledao tisuće knjiga i časopisa), jer do sada nitko nikada nije pravio sličan izbor.
Estetski i vrijednosni kriteriji najčešće nisu primjenjivani, već je uvršteno skoro sve, izuzimajući one najgore) do čega je priređivač uspio doći.

Prvi put u antologičarskoj praksi (a ovo jest tematska antologija) na jednome su mjestu ravnopravno zastupljeni svi segmenti hrvatskoga pjesništva: umjetnička poezija, narodno stvaralaštvo, latinisti, čakavsko i kajkavsko pjesništvo te napokon haiku /u jednom manjem opsegu/.

Uvez: TVRDI
500 stranica
Format: 21 x 15 cm
Cijena: 250 kn

 

TIN UJEVIĆ
SVETKOVINE

Izabrao, predgovor i bilješke napisao Ivan Grljušić

Izbor iz pjesničkoga djela Tina Ujevića, priređen i objavljen za pedesetu obljetnicu smrti (12. XI. 1955. – 12. XI. 2005.) vjerojatno najvećega hrvatskoga pjesnika.
Preferiran je onaj ‘svijetli’, široki, sveobuhvatno pomirljivi (izmiren sa sobom i sa svijetom) i nekako svečaniji Ujević.
Ona ‘plačljiva’ i tugaljiva dimenzija pjesnikova opusa ovdje je zanemarena, kao i ona plakatsko-programatska.
Premda se mora naglasiti kako podjele nisu nikada toliko jednostavne da elementi iz jednoga područja ne bi, barem u primjesama, bili pomiješani s onim drugim. Ispreplećući se i prožimajući.

Uvez: TVRDI
Format: 21 x 15 cm
Cijena: 150 kn

 

 

 

ZDRAVICA ROMANOVIMA

Najbolje bi bilo bilješku započeti podnaslovom ove dokumentarističke proze:
ZDRAVICA ROMANOVIMA - O posljednjim danima, smrti i okultnoj pozadini smaknuća ruske carske obitelji.
Smaknuće Romanovih (car, carica, princ Aleksej i četiri kćeri) do danas je prepuno kontroverzija i skrivenih pojedinosti. Isprepliću se tu mnogi raznoliki utjecaji i djelovanja: od francuskoga maga Meštra Philippa iz Liona, do domaćih Gurđijeva i Rasputina, preko utjecaja tajnih društava i pozadinske priprema revolucije, s ciljem svrgavanja cara s prijestolja (u skladu sa davno zacrtanim planom “protiv trona i oltara” na kojemu je počivala francuska revolucija a kasnije su ga usavršili iluminati.)
U tekstu se razotkriva okultna povijest Europe tijekom posljednjih nekoliko stoljeća (u koju je debelo bio involviran nacizam i revolucionarni pokreti komunističkoga predznaka).
Jedan zaprepašćujući podatak: troje Romanovih su spaljeni a pepeo su egzekutori popili s vodkom, vinom i pivom (prema priznanju J. P. Jermakova, čekista i jednoga od izvršitelja, objavljeno početkom devedesetih u listu Komsomolskaja pravda), možda stoga jer su im prethodno bile odsječene glave, koje se izgleda, još čuvaju – prema indeksu predmeta – u kremaljskim spremištima.
U kući inženjera Ipatijeva (gdje su boravili zadnjih mjeseci i gdje su ubijeni) bijeli istražitelj Sokolov pronašao je okultističke simbole i znakove, što upućuju na tajno i mračno društvo Zelenoga zmaja /The green Dragon/.
Zdravica Romanovima je pisana pripovjednim stilom, ali uključujući dokumentarni dio – svi izneseni podaci su točni /ma koliko zaprepašćujući/; za što je, uz višegodišnji napor, trebalo proći stotine izvora na nekoliko jezika.

Uvez: MEKI
Format: 21 x 14 cm
Cijena: 65 kn

 

PAKLENI TURISTI

I ovaj roman slijedi auktorovu zaokupljenost nadnaravnim (ili pak mitskim), i to u konkretnu slučaju Paklenih turista na dvije razine: razini sotonizma (pojavne manifestacije posjednuća i opsjednutosti, stvarni prizori egzorcizma – prvi put u hrvatskoj književnosti – kao i iskustva osoba-likova što su bile pripadnice različitih sekta) i razini svetosti (karizmatski darovi kod jednoga od glavnih likova, poput dara čitanja duša: viđenja unutar osobe itd.); okosnica zbivanja zapliće se kroz neobičan /nerealiziran/ ljubavni trokut, koji se na kraju otkriva kao četverokut.
Kako su opisi nadnaravnih pojava vjerodostojni, trebalo je zbog toga ‘odraditi’ opsežne pripreme.

Uvez: MEKI
240 stranica
Format: 21 x 14 cm
Cijena: 140 kn

 

TRI SUNCA

jest knjiga pripovijedaka nastalih prema motivima pučke predaje iz Dalmatinske zagore, točnije prostora između Cetine i Neretve, i to isključivo onih s nadnaravnim sadržajem: mitskih, legendarnih, čudesnih, bajkovitih; od pradavnih vremena (naslovna priča Tri sunca zapravo je hrvatska inačica mitskih predaja o zlatnome dobu) do onih novijih u kojima takova predaja još živi.
Knjiga je napisana književnim jezikom i suvremenim načinom pripovijedanja, iskopana iz zaborava prema sjećanju auktora. Svega su dvije-tri pripovijetke ikada zabilježene (u vrlo šturu i krnjem obliku), sve ostalo je oteto iz zaborava i predstavlja dio nacionalne baštine, pogotovu one mitske. Zapravo, od živućih ljudi nitko ih se više ne sjeća, možda tek u fragmentima.
Preporučam pročitati kratku bilješku Umjesto pogovora, na kraju knjige.
Ovo jest drugo izdanje, znatno prošireno (s pet-šest novih pripovijedaka).

II. PROŠIRENO IZDANJE

Uvez: MEKI
Format: 21 x 14 cm
Cijena: 100 kn